Lébényi Evangélikus Egyházközség
 
1%

 
Menü
Lébényi Evangélikus Egyházközség
Férfimisszió
1. Férfimissziói Konferencia
 

1. Férfimissziói Konferencia

**Férfiak Piliscsabán**

Amikor az év elején az első férfikonferencia szervezésébe fogtunk, Piliscsaba mint helyszín elsőként merült fel és ez mint utólag bebizonyosodott jó választás volt.

Itt gyülekeztek össze a főleg Dunántúlról érkező résztvevők, idősebbek és fiatalok, lelkészek és gyülekezeti tagok. A szombathelyi férfikör küldöttsége volt a legnépesebb.

E sorok írója nyitó áhítatában a konferencia vezérfonalát kijelölve arról a feszültségről beszélt ami a férfiakra jellemző módon a szabadságvágy és a megszokás ill. a magány és a közösség iránti vágy között húzódik. Ezután a már szinte elmaradhatatlan íjász bemutató és vetélkedő következett Blatniczky János Dániel kerületi missziói lelkész által, ami nagy sikert aratott.

Dr. Garádi Péter biológus, budaörsi felügyelő a férfiak helyzetét és magatartásformáit mutatta be sziporkázó stílusú előadásában. Mindenki felismerhette a másikat és persze magát is egy , egy karakterben, olykor jót nevetve az emberi esendőségen. Az előadó szerint a fő gond a kreativitás visszaszorításából származik, amely többnyire a depresszió kiváltó oka. Ebből az anyagból kell dolgoznia az egyháznak és persze a férfimissziónak is. Ezen nem szabad meglepődni, ezért hívják külföldön ezt a szolgálatot férfimunkának.

Bakay Péter neve szintén nem ismeretlen. Békéscsabai hittan tanárként egy évre elment a gyimesi havasokba a pásztorok közé, akik elismerték kitartását és bojtárként maguk közé fogadták. Képekkel illusztrált beszámolója után hosszú őszinte beszélgetés volt.

Széll Bulcsú kispesti lelkész a férfimisszió bibliai alapjairól szólva el mondta, hogy ma sok férfi nem találja meg a szerepét a családban, az egyházban. Ebben segíthetnek a bibliai példák.

Dr. Ritoók Pál mérnök a református Presbiteri Szövetség elnökeként nagyon alapos statisztikát közölt az egyházban aktív férfiakról. Megállapítása az volt, hogy a felnőttkeresztség nagy odafigyelést érdemel, mert akik így kerültek a presbitériumokba azok később a legaktívabbaknak bizonyultak.

Zöldy Pál a római katolikus FérfiSátor mozgalom vezetője elmondta, hogy kezdetben vallásos témák nélkül kezdtek összegyűlni a hasonló gondolkodású kemény férfiak a sümegi ferenceseknél. Később kialakult bennük a szolgálatra való indíttatás, hogy fiatal férfiakat, fiúkat gyűjtsenek össze nyaranként , segítve őket szerepük megtalálására az életben.

Kézdy Péter helyi lelkész és Dr. Fabiny Tibor egyházmegyei felügyelő könnyű túra keretében bemutatták a környék nevezetességeit és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet.

Szombaton este Kis Ferenc Balázs a Magyar Evangélikus Kulturális Alapítvány képviseletében látogatott el a konferenciára. Egy nagyon sok tanulságot hozó kérdőívet töltetett ki a jelenlévőkkel a gyülekezeti élettel kapcsolatos elvárásokról. Ezután volt a Fórum: Apák és fiak a gyülekezetekben címmel, ahol hazai és külföldi véleményeket és tapasztalatokat ismerhettünk meg. Nem tudjuk, hogy mit hoz a jövő: mondta Szeverényi János az Országos Misszió Központ vezetője, de támogatásukra mindig számíthatunk, mert fontos ügyről van szó.

Vasárnap a helyi gyülekezet istentiszteletén szolgáltunk, ahol mód volt az elindult férfimissziói szolgálatot bemutatására is.

Nagyon nehezen ment a búcsúzkodás, többen még a befejező ebéd után is maradtak olyan jól érezték magukat, ami elsősorban Varga Gábor otthonvezető vendégszeretetének volt köszönhető. Megszületett a döntés: jövőre ugyanitt találkozunk, lehetőleg még nagyobb számban, sőt terv szerint egy általunk pártfogolt ifjúsági csapattal együtt. Adja Isten, hogy így legyen.

Koháry Ferenc

Társoldalak
Férfimisszió - Aktuális
Képek a találkozórol
Program 2008
 
© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003.
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster